Videum AB | 2022-06-30

Videum i backspegeln

Videum som bolag bildades 1986. Vid årsskiftet 21/22 lyftes science park-verksamheten över i ett eget bolag och årsskiftet 22/23 går all fastighetsrelaterad verksamhet in i Växjö kommuns nya lokalbolag. Videum upphör alltså att existera som bolag. Personalen delar här med sig av spontana minnen från sina år som anställda. 

 

TINA, miljösamordnare: ”Jag skulle vilja lyfta ett minne från när vi i juni 2011 invigde vår första laddstolpe utanför kvarteret Forskaren i Videum Science Park. Sedan dess har det hänt en del och idag har vi möjlighet att ladda 26 elfordon på olika platser på Framtidsvägen, vid Linnéuniversitetet och nu senast placerades en laddstolpe utanför Teleborgs slott.”

TOMAS, drifttekniker: ”Grandagen som vi hade i december under många år var väldigt trevlig och gemytlig. Tomteluva och granförsäljarhatten på, alla hjälpes åt och nästan alla hyresgäster var med varje år. Som kontrast minns jag också de stora eventen som under ett par år hyrde Amfium av oss för utomhuskonserter med bla Status Quo och Miss Li.”

HELEN, ekonomihandläggare: ”Jag minns utbyggnaden av kvarteret Forskaren med nytt kontor, reception och ett gemensamt fikarum. Till invigningen kom många gäster, både från företagsbyn och utifrån. Särskilt mycket kommer jag ihåg en student från universitetet som höll tal – han hette David Svensson. 2003 flyttade han in som hyresgäst med Sydsvenska handelskammaren och 2008 klev han in i rollen som vår vd.”


LINDA, projektekonom: ”Jag minns en nyttig utbildning i effektiva möten med gr8meetings. En föreläsningsdel där hyresgästerna fick vara med, följt av en workshop för oss i personalen inom Videum där vi enades om våra mötesregler.”

SARA, receptionsansvarig: ”Våra temadagar i receptionen är oförglömliga. Ett par gånger drog vi på lite extra, som när vi Halloween-sminkade till max, smög runt i kontorskorridorerna och nästan skrämde slag på våra hyresgäster. Förlåt för det, och hoppas att våra temadagar med schlagertema, kanelbullar och semlor har lugnat ner er puls!”

PETER, drifttekniker: ”Jag minns när jag på min första arbetsdag 2008 fick arbetskläder som jag tyckte var obekväma och framför allt väldigt fula. Nästan så illa att jag ville säga upp mig direkt. Men det gjorde jag inte, vilket var tur. För jag stortrivs med arbetsuppgifterna, arbetskamraterna och, efter en ganska snar förnyelse – även arbetskläderna som med åren också blivit alltmer individuellt anpassade.”

SOFI, hyresgästvärd: ”Jag minns när Tesla kom hit 2016, höll en föreläsning och fyllde upp parkeringen med elbilar. De som ville fick sätta upp sig på en lista för att provköra de nyaste modellerna och listorna blev snabbt fulla! Det var så många som gasade på att en bil fick slut på batteri.”


ANNA, ekonom: ”Det jag givet tänker på om jag ska beskriva Videum är sammanhållningen, att vi jobbar så bra ihop och alla roliga aktiviteter vi hittat på tillsammans. För att nämna några exempel på aktiviteter som svetsat oss samman genom åren lyfter jag flera olika träningsaktiviteter så som padel, cykla Växjö runt, kanotpaddling i Trummen och en mängd andra tävlingar och teambuilding av olika slag. Vi har också ett flertal gånger lagat mat tillsammans, ibland med mycket bra resultat och ibland lite mindre bra…” 

FREDRIK, driftstekniker-specialist: ”För tio år sedan fick jag i tjänsten nytta av mitt privata dykintresse. Sprinklertanken i hus N på Linnéuniversitet behövde kollas så en morgon stod jag där i full dykutrustning mitt i stora hallen och var på väg ner i ett hål i golvet. Har många gånger undrat om det var någon som såg spektaklet och vad de i så fall tänkte…”

HELENA, etableringsansvarig: Jag minns att under mitt första år (2021) ordnade vi med en träningslokal för hyresgästerna som ett svar på efterfrågan i en hyresgästenkät året innan. Och så kom pandemin med ett uppsving för digitala möten – till och med fikapauserna blev digitala.”

CISSI, fastighetschef: ”Som nästan nyanställd fick jag genomföra en stor och komplicerad ombyggnad och tillbyggnad på Linnéuniversitetets Hus M - Bioenergilabbet. Den är nog än idag den mest komplicerade ombyggnaden jag gjort. Det mest unika byggprojektet jag gjort måste vara när vi häromåret bytte spiran på Teleborgs slott.”


TOBIAS, fastighetsförvaltare: ”Jag minns särskilt invigningen av hus Charlie 2018, som expanderade science parken och byggde samman fastigheterna på Framtidsvägen. Det var en stor invigningslunch med många gäster och ståhej.”

ANNA, kommunikationsansvarig: ”Ett spännande kommunikationsuppdrag var när vi tog fram en upplevelseprofil för Videum Science Park. Vi arbetade med hur vi genom att påverka många sinnen kunde sticka ut och bli ihågkomna. Ett arbete vi tog med oss inte bara vid våra event, utan också i planeringen för expansionen och sammanbyggnationen av science parken.”

INGRID, administrativ chef med anställningsnummer 2: ”Jag minns att vi i mitten av 90-talet tog ner väggar och gjorde en stor öppning till ett gemensamt fikarum för de hyresgäster som hade kontor i huset. Det uppskattades mycket och bidrog till ökad gemenskap. Efter det har vi planerat in gemensamma fikarum i alla nya hus. Idéer föds där människor möts.”

HENRIK, driftansvarig: ”Jag kommer att tänka på två helt olika event. Den stora sommarfesten med över 200 gäster i slottsparken och en korvgrillning vid vindskyddet nedanför slottet tillsammans med personal från Linnéuniversitetet. Helt olika event, men med ett gemensamt syfte – idéer föds där människor möts.”