Science Park | 2020-11-19

Innovationsexpert i Videum Innovation Lab

Sami Thawaba går Innovationsmastern som internationell student vid Linnéuniversitetet. Han är också vår ambitiösa innovationsexpert i Videum Innovation Lab där han med sju års erfarenhet från uppstart av internationella innovationslabb är med och bygger upp vår innovationsmiljö för en stark etablering.

Bland mycket annat bidrar han med inspiration och seminarier kring 3D-print, framtagning av prototyper och produktutveckling. Han skapar kontaktytor mellan studenter och innovatörer samt bygger upp en community kring innovation. Med en stark drivkraft att lösa problem i team är Sami verkligen rätt man på rätt plats.

Sami har alltid varit ivrig att lära sig nya saker och lika ivrig att dela erfarenheter och kunskap med andra. Han är född i Palestina, har studerat och jobbat både i Hongkong, Tyskland och Dubai. Till Växjö kom han för att läsa masterprogrammet Innovation genom ekonomi, teknik och design. Kontakten med Videum fick han genom en kedja av initiativ; extrajobb vid sidan av studier, start av eget företag (Saminova) och stöd från Drivhuset som ledde till Videum Innovation Lab, där han fångades upp som helt rätt person att utveckla verksamheten.

- I met openminded people that gave me opportunitys to use the lab and then the timing was right for me to get more involved and use my innovation skills, förklarar Sami. We were both in the right place at the right time I suppose.

Ambition att stanna i Sverige

För framtiden hoppas Sami kunna fortsätta jobba för Videum. Vi hoppas kunna erbjuda honom den utmaning i arbetet och bostadsort som gör att han kommer att känna sig hemma här under lång tid framöver.

- I really like it here, the timing and opportunitys are right, säger Sami. To grow this innovation lab is my heart and passion. As I made really good connections I can see myself staying here.

Finalist i internationell innovationstävling

Sami, som också är en sann uppfinnare och innovatör, representerar i höst Sverige i den internationella finalen av innovationstävlingen Red Bull Basement. Hans idé är att utveckla ett litet fordon för en person som får köras på cykelbanor. Ett bidrag till smartare städer med efterfrågan på fordon för pendling av kortare avstånd. Tanken är att fordonet först ska finnas till för studenter, men att städer i hela världen framöver också kan godkänna den som en miljöstadsbil.

Inspirerad av Ikeas platta paket och legobyggande kommer användaren att själv få montera fordonet och samtidigt ha möjligheten att utveckla och tillverka komponenter som tex en unik kaross eller instrumentbräda. Något som kommer att göra fordonet personligt och anpassningsbart genom möjligheterna med 3D-utskrifter.

 

Vi tror på dig Sami när finalen går i början av december!

Se Samis beskrivning av tävlingsbidraget >>

Mer om Videum Innovation Lab >>