Science Park | 2019-12-18

Framtiden har aldrig varit närmare?!

Är det så? Tja – ”Det beror väl på!” som en professor alltid sa när jag studerade. Först tyckte jag att det var roligt, men rätt snart blev det tröttsamt. Dessutom lyfte min mamma alltid frågor till filosofiska rymdnivåer. Hennes standarddräpare mot besserwissers var ”Det finns INGA absoluta sanningar” följt av något i stil med ”bara subjektiva tolkningar”. Låt mig idag tacka dem båda. Repetition är ju som bekant studiernas moder och deras tjatande satte sin prägel. 

Tankesättet har stimulerat min nyfikenhet och samtidigt gjort att jag inte tar saker för givna. Nyfikenheten har lett till en passion för innovation och ett stort intresse för framtiden. Min syn på evolution i stort är att den tekniska utvecklingen är en del av densamma. Denna uppfattning och syn på teknik och utveckling delas inte av alla, men av många. Kända forskare och futurister som delar uppfattningen är bland andra Ray Kurzweil, Michio Kaku och John Naisbitt. 

I en undersökning (”The Views of Futurists”, Foresight Int., 2001) där 108 av världens främsta futurister intervjuades visade det sig att man var eniga om mycket, bland annat att ”Vi är i mitten av en historisk transformation. Nutiden är inte bara en vanlig del av normal historia”. Utvecklingen går helt enkelt lite fortare nu och om man ska tro mig och många andra så kommer utvecklingen snart gå mycket, mycket, mycket fortare. 

Hockeystick-kurva, hyperacceleration, teknikexplotion: Kärt barn har många namn. Fram tills för inte så länge sen skedde tekniska paradigmskiften ungefär en gång per generation – nu sker de ungefär på fem år och accelerationen fortsätter. Skrämmande säger många, spännande säger jag. Såklart inte utan utmaningar, men framförallt med ett universum av möjligheter. 

Den ursprungliga frågan då? Ja – jag nöjer mig med att luta mig åt den gode Einstein som ju ansåg att allting är relativt - inte minst tiden. Jag är i varje fall glad över var jag befinner mig i såväl tids- som rumsrymden. Kom hit till Videum Science Park du också, så utforskar vi framtiden tillsammans!  

Robert Unt, affärschef Videum Science Park

Krönika hämtad ur vårt nya magasin som du kan läsa här >>