Videum AB | 2016-11-14

Bättre läge kan en polisutbildning inte ha

– Det har varit en fantastisk resa för Linnéuniversitetet och för mig, beskriver utbildningschef Betty Rohdin tiden från ansökan om polisutbildning inför millennieskiftet till att bli det lärosäte som utbildar flest poliser i landet. 

För att bedriva polisutbildning behövs speciella lokaler och miljöer såväl inne som ute. I Växjö kunde det byggas skjutbanor och körplaner i direkt anslutning till teorilokalen, vilket förenklar integrationen mellan teori och praktik. Campus är bra för utomhusaktiviteter och man kan nyttja hela området på många sätt. Även närmiljön på Teleborg och landsbygden runt hörnet kan nyttjas.

– Jag tror faktiskt att vi fick polisutbildningen till Växjö för att man blev imponerad av campusmiljön, berättar Betty. Här fanns möjligheten att samla allt på nära håll, vilket inte varit möjligt på de andra två orterna i landet där polisutbildning fanns.

Behovet av fler poliser är stort just nu och Linnéuniversitetet blir inom kort det lärosäte i landet som utbildar flest poliser. En stor nybyggnation är på gång, hela 3 000 kvadratmeter med fler övningsmiljöer och möjlighet att bättre samla personalen. Även om behovet av nya poliser går ner om sådär 10 år behövs ständig vidareutbildning vilket gör att lokalerna kommer att nyttjas väl under lång tid framöver, lovar Betty.

Snart lämnar hon sin tjänst och säger sig mest nöjd med att ha utvecklat en polisutbildning med hög kvalitet. De utmaningar Betty ser för sin efterträdare är att med den ökade mängden studenter behålla kvalitéten samt att se till att utbildningen förlängs och ger högskoleexamen. Med det stundande bygget och den struktur som är uppbyggd finns det goda förutsättningar menar Betty. 


Artikel ur VideumMagasin 2016 (pdf) >>